vendredi 20 mai 2011

BDT ülkeleri başbakanları Belarus’ta buluştu

Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin başbakanları Belarus’un başkenti Minsk’te bir araya geldi.




Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülkelerin başbakanları Belarus’un başkenti Minsk’te bir araya geldi. Belarus Başbakanı Mihail Myasnikovich’in ev sahipliği yaptığı zirveye, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Tacikistan Başbakanı Akil Akilov, Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yakub Eyyubov, Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan, Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Nazarguli Şaguliyev, Moldova Ekonomi Bakanı Valeri Lazer ve BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev katıldı.

Bir gün süren zirveden sonra basın toplantısı düzenleyen Belarus Başbakanı Mihail Myasnikovich, zirve sonuçlarından memnun kaldığını kaydetti. 11 ülke heyetinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin önemine değinen Belarus Başbakanı, BDT ülkeleri arasında önümüzdeki yıldan itibaren inavasyon işbirliği programının başlatılacağını belirtti.

BDT LİDERLERİ DUŞANBE’DE BULUŞACAK

BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmasında, BDT devlet başkanları zirvesinin Eylül ayında Duşanbe’de yapılacağını açıkladı. Duşanbe’de yapılacak liderler zirvesine hazırlık yapıldığını kaydeden Lebedev, BDT dönem başkanlığını Tacikistan’ın yürüttüğünü hatırlattı.

KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN’DAN GÜMRÜK BİRLİĞİNE İLGİ

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında oluşturulan Gümrük Birliği’ne Kırgızistan ile Tacikistan’ın da katılmak istediklerini belirtti. Kırgız ve Tacik yönetiminin Gümrük Birliği’ne katılma sinyali verdiğini kaydeden Putin, Gümrük Birliği ve Tek Ekonomik Alanın yeni üyelere açık olduğunu belirtti.
Putin ayrıca, üye ülkeler arasında oluşturulacak ortak pazarın ekonomik işbirliğini daha da geliştireceğini kaydederek, “Bizim toplumun her alanında rekabet gücünü artırmak için entegrasyon potansiyelini arttırmamız gerekiyor.” dedi.
Öte yandan, BDT başbakanlarının bir sonraki zirvesinin Ekim ayıdan St.Petersburg’da yapılması kararlaştırıldı.
BDT'ye Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistan üye.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire